Geheel passend in de huidige tijd is de opkomst van e-health. Dit houdt in dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Dankzij e-health zijn cliënten in staat tot meer zelfmanagement. e-Health kan worden ingezet als aanvulling op een reguliere face-to-face behandeling of als blended care waarbij face-to-face sessies afgewisseld worden met online interventies. Hierbij kunt u denken aan psycho-educatie (het geven van leestips over uw problematiek), online dagboekregistraties, invullen van vragenlijsten, e-mailen en videochats. Dit alles door middel van een beveiligde internetverbinding via de cliëntenlogin van JPO (JePraktijkOnline). Hiervoor dient u eenmalig een wachtwoord aan te maken waarna u kunt inloggen in uw online dossier. Na afsluiting van de behandeling kunt u ervoor kiezen de opgeslagen informatie te laten wissen of te bewaren voor eventueel later contact. Naast JPO wordt er ook gewerkt met e-Health van Therapieland , waar naast beeldbellen en online-vragenlijsten ook veel online-modules in zitten die voor u kunnen worden opengesteld.
e-Health is de toekomst en is ideaal voor mensen die weinig beschikbare tijd hebben (ze kunnen veel in eigen tijd doen) of die aan huis gebonden zijn, bijvoorbeeld wegens een handicap.
Voorwaarden voor e-health zijn dat u overweg kunt met een computer en voldoende talig bent om middels geschreven tekst aan uw problematiek te werken. Zorgverzekeraars zijn groot voorstander van de toepassing van e-health. Uiteraard wordt hier uitsluitend in overleg met u voor gekozen.
IBSR als e-health toepassing
Het expertisepad ‘IBSR als e-health toepassing’ is ontwikkeld door vijf psychologen (waaronder ikzelf) die enthousiast zijn over het werken met IBSR, de klinische toepassing van The Work van Byron Katie. Zij hebben een programma ontwikkeld waarbij face-to-face contacten in de spreekkamer gecombineerd worden met contacten via e-health. Er wordt gebruik gemaakt van videochats, e-mailconsulten en ondersteunende You Tube-filmpjes. Dit stimuleert de actieve rol en zelfredzaamheid van de cliënt. Voor meer informatie zie de folder IBSR als e-health toepassing (pdf) en de gezamenlijke website: www.ibsronline.nl.